Çalışmalarımız
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan birçok fakülteden öğretim üyesi ve elemanlarının yer aldığı Ege Orman Okulu, ormanların önemi konusunda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmek amacı ile yola çıkmıştır, bilginin kalıcılığını hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda ise Seferihisar’a bağlı Orhanlı Köyü yakınlarında, geçmiş günlerde yaşanan yangın olayının gerçekleştiği köye ve yangın alanına ziyaret gerçekleştirerek bölge için neler yapılabileceği konusunda bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak Seferihisar’a bağlı Orhanlı Köyü yakınlarında, geçmiş günlerde yaşanan yangın olayının gerçekleştiği alandayız. Tüm fakülte, yüksekokul ve merkezlerimizden hocalarımızın, öğrencilerimizin ve devletimizin tüm kurumlarının ilgilendiği bu alanda, yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Amacımız, Sayın Bakanımızın da bilgisi doğrultusunda, Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte, yanan bölgelerdeki toprak yapısını, bitki örtüsünü ve hayvan popülasyonunu inceleyerek, geleceğe dönük olarak rehabilitasyonunu sağlamak. Üniversitemize düşen, toplumsal ve ekonomik açıdan değeri yüksek olan, milli servet ormanlarımızı korumak ve farkındalığı artırmak. Ağaç sevgisini aşılamak. En gencinden yaşlısına kadar, akademik eğitim anlamında elimizden geleni yapacağız. Belki bir Orman Fakültemiz yok ama artık bir orman okulumuz var. Okulumuzun İzmir’imize, Bölgemize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Katılan tüm hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
|
|
EGE ORMAN OKULU EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ PROGRAMI
Ege Orman Okulu, Eğiticinin Eğitimi Programı kapsamında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İletişim Fakültesi, Eczacılık Fakültesi Topluma Hizmet Uygulamaları dersini alan ve Ege Orman Okulu projesine katılan öğrencilerinin eğitimini gerçekleştirdi.
Eğitime Ege Üniversitesi’nin beş farklı fakültesinden katılan öğrenciler, “orman kavramı, ormanın önemi ve fonksiyonları, ormanlarda yaşayan canlılar, toprak oluşumu ve orman için önemi, küresel iklim değişikliği ve ormanlara etkileri, ağaçlandırma nedir ve nasıl yapılır, orman yangınları ve orman yangınlarını önlemenin yolları” adlı konularda Fen Fakültesi, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü orman mühendisleri tarafından aktarılan bilgileri ilgi ile dinlediler.
Ege Orman Okulu Projesi kapsamında eğiticinin eğitimi programı ile eğitim alan Ege Üniversitesi öğrencilerinin Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen 18 ilkokulda ilkokul 4. sınıf öğrencilerine Aralık ayı içerisinde orman eğitimi vermeleri planlanmaktadır.
EGE ORMAN OKULU AÇILIŞI
Ege Orman Okulu, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile gerçekleştirdiği işbirliği protokolü kapsamında ilkokul 4. sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilecek olan “Orman Hakkında Temel Bilgiler Eğitimi” programına 4 Aralık 2019 saat: 10:00’da Bornova Yakaköy Şengül Mustafa Karaca İlkokulu’nda, Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince’nin katılımları ile başlamıştır. Programda Bornova Yakaköy Şengül Mustafa Karaca İlkokulu öğrencileri Ormandaki Seslere ilişkin bir gösteri sergilemişlerdir.
Programın ardından Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince ilkokul öğrencileri ile Yakaköy Şengül Mustafa Karaca İlkokulu bahçesindeki alana ağaç dikimi gerçekleştirmişlerdir.
ORMAN HAKKINDA TEMEL BİLGİLER EĞİTİMİ
Ege Orman Okulu Eğiticinin Eğitimi Programı ile 08 Kasım 2019 tarihinde Temel Orman Eğitimi alan Ege Üniversitesi’nin beş farklı fakültesinde eğitim gören öğrencileri, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile gerçekleştirdiği işbirliği protokolü çerçevesinde 4-5-6 Aralık 2019 tarihlerinde Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen 18 pilot ilkokulda yaklaşık 1800 4. Sınıf öğrencisine “Orman Hakkındaki Temel Bilgiler” eğitimini gerçekleştirmişlerdir.
Eğitim verilen ilkokullardaki 4. Sınıf öğrencilerine bilginin kalıcılığını sağlamak üzere Orman Hakkında Temel bilgiler kitapçıkları, ormandaki ağaç türleri ve ormanda yaşayan canlıları tanıtan kitap ayraçları ve ilkokullara asılmak üzere Hayat Ağacım adlı eğitici afişler eğitim materyali olarak verilmiştir.
Gürpınar İlköğretim Okulu / Eğitim Fakültesi / Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğrencileri
Kavaklıdere İlköğretim Okulu / İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü Öğrencileri
Malazgirt İlkokulu / Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğrencileri
Necmiye Bilgin İlkokulu / Edebiyat Fakültesi / Coğrafya Bölümü Öğrencileri
Ömer Seyfettin İlkokulu / Eczacılık Fakültesi Öğrencileri
Zehra Hocahan İmilkokulu / Fen Fakültesi / Biyokimya Bölümü Öğrencileri
Işıkkent İlkokulu / Fen Fakültesi / Biyokimya Bölümü II. Grup öğrencileri
Orkide İlkokulu / Edebiyat Fakültesi / Mütercim Tercümanlık Bölümü Öğrencileri
Yüzüncü Yıl İlkokulu / Edebiyat Fakültesi / Sanat Tarihi Öğrencileri
Şehit Oonbaşı Ali Güner Yeşilbağ İlkokulu / İletişim Fakültesi / Halkla İişkiler ve Tanıtım Bölümü II. Grup Öğrencileri
Okutan İlkokulu / İletişim Fakültesi / Reklamcılık Bölümü Öğrencileri
EGE ORMAN OKULU SERTİFİKA TÖRENİ
Ege Orman Okulu Projesi kapsamında Ege Üniversitesi’nin beş farklı fakültesinde ( Fen Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Eczacılık Fakültesi) topluma hizmet uygulamaları dersi alan öğrenciler İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan alanında uzman orman mühendisleri ve Ege Üniversitesi’nin ilgili fakültelerinde görev yapan öğretim üyeleri tarafından EGESEM ile birlikte düzenlenen eğiticinin eğitimi programı kapsamında Orman Eğitimi almışlardır.
Ege Üniversitesi öğrencileri aldıkları bu eğiminin ardından 4-5-6 Aralık tarihlerinde Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen 18 ilkokulda yaklaşık 2000 ilkokul 4. Sınıf öğrencisine Orman Hakkında Temel Bilgiler Eğitimi vermişlerdir. Eğitim sırasında okul bahçelerinde ya da sınıf içi aktivite olarak fidan ve bitki dikimi uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Ege Orman Okulu tarafından hazırlanan eğitim materyalleri (afişler, kitapçıklar, kitap ayraçları vb.) öğrencilere bilginin kalıcılığını sağlamak amacı ile hediye edilmiştir.
20 Aralık 2019 tarihinde Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kutsal Turhan, İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Dilek Takımcı, EGESEM Müdürü Doç.Dr. Arife Karadağ, Ege Ünviersitesi öğretim üyeleri ve Ege Üniversitesi öğrencilerinin katılımı ile sertifika töreni gerçekleştirilmiştir.
Törende Ege Orman Okulu projesi kapsamında eğitim alan ve ilkokullarda eğitim veren Ege Üniversitesi öğrencileri EGESEM tarafından düzenlenen sertifikalarını almışlardır.
Aynı zamanda ege Orman Okulu Projesinin birinci aşaması tamamlanmıştır. İkinci aşaması Mart ayında Bornova ilçe Milli Eğitim tarafından belirlenecek ilkokullardaki yeni okullara Ege Üniversitesi’nin farklı fakültelerinde eğitim gören öğrencilerinin eğitim alarak eğitim vermeye gitmesi ile devam edecektir. Projenin ikinci aşaması Mart ayında gerçekleştirilecek olup, 4000 ilkokul 4. Sınıf öğrencisine ulaşılması hedeflenmektedir.
EGE ORMAN OKULU SUNUM FİLMİ için tıklayınız.
YILDIRIM BEYAZIT İLKOKULU- ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
İZMİR TİCARET ODASI İLKOKULU- ZİRAAT FAKÜLTESİ TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
HALİL ATİLA İLKOKULU- EĞİTİM FAKÜLTESİ- REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
YUNUS EMRE İLKOKULU- ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
DR.CAVİT ÖZYEĞİN İLKOKULU- FEN FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
NALDÖKEN MUHARREM CANDAŞ İLKOKULU- ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİ VE ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
İHSANE TUNA DIRAVACIOĞLU İLKOKULU- ZİRAAT FAKÜLTESİ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
DOKUZ EYLÜL İLKOKULU- EĞİTİM FAKÜLTESİ- OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ- SOSYAL BİLGİLER-SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMLERİ ÖĞRENCİLERİ
VEHİDE BAHA PARS İLKOKULU- ZİRAAT FAKÜLTESİ-TARIM MAKİNALARI VE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
KARS HALİL ATİLA İLKOKULU- İLETİŞİM FAKÜLTESİ-GAZETECİLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
ÇİMENTAŞ İLKOKULU- FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
DOĞANLAR AKOY İLKOKULU- ZİRAAT FAKÜLTESİ- TARIMSAL YAP.VE SUL.BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
BATI ANADOLU ÇİMENTO İLKOKULU- İLETİŞİM FAKÜLTESİ-HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ
İZMİR GAZ İLKOKULU- ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIM EKONOMİSİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ